Archive

Wednesday, April 11, 2012

Sara svarar

Fråga: Varför ska man alltid (enligt dig) dricka proteishake innan man går och lägger sig? Förklara snälla :)

Svar: Man behöver inte dricka proteinshake varje kväll, det kan också vara ngt annat proteinrikt som t.ex kvarg/kesella/grynost/keso. Varför man ska ha protein till kvällen är för att man vill undvika den muskelnedbrytande fasen under nattens fasta. Man stimulerar på så vis återhämtningen och muskeltillväxten medan man sover. Om man väljer att ta en proteinshake ska man helst välja ett kaseinprotein som är ett långverkande protein (upp till 8 timmar).

Om man äter mycket kolhydrater på kvällen före läggdags kommer man inte göra av med dessa under natten, vilket kan bidra till onödig fettinlagring.

23 comments:

 1. Kroppesvikten (och därigenom fett%) styrs av förbrukning och intaget av kcal. Har väldigt svårt att tro att en måltid kolhydrater före man går och sover skulle påverka fett%. Isf är väll måltidens påverkan högst minimal..?

  Finns det några vettiga källor på det, skulle vara intressant.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fredrik Paulun skriver i sin bok "50 genvägar till fettförbränning" att man ska låta kvällsmålet vara kolhydratfattigt. Orsaken enligt honom är att musklerna är inaktiva och att kroppen går i vilotillstånd. Detta medför att det sista målet på dagen tenderar att höja blodsockret mer än tidigare mål. Om man då äter en macka eller ngt kolhydratrikt före sovdags förhöjer man det ännu mera. Ett förhöjt blodsocker leder till en högre insulinutsöndring. Insulinet i sin tur öppnar fettcellerna. Ju mer insulin du har i blodet desto mera fett kommer att lagras.
   Som jag förstått har Paulún skrivit denna bok utifrån forskningar och trovärdiga källor.

   Om man däremot har tänkt göra en effektiv träning följande morgon kan det vara bra att ladda upp med kolhydrater på kvällen, så att man inte har helt tomma glykogenlager.

   Man måste också komma ihåg att alla har olika syn på vad som fungerar bäst för en själv. Det viktigaste under diet är ju som du säger kcal in och ut. Det finns de som äter minimalt med kolhydrater på dagen och laddar på kvällen. Detta skulle jag dock inte klara av. Så jag håller mig nog fortsättningvis till proteinet till natten:)

   Delete
 2. Vad är då att föredra före träning? Vanligt core protein? Jag dricker en proteinshake per dag(förmiddagsmellisen) och tränar alltid på kvällen(antingen styrka eller boxning) sammanlagt 5-6 dagar i veckan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej! Jag brukar äta ett fast mål ca 3h före träning, 1h före träning ett mellanmål med såväl proteiner, kolhydrater och fetter och ½h före en PWO. Det har fungerat bra för mej. Lycka till!:)

   Delete
 3. Hej där, och tack för en schysst blogg!
  Men vad hände med fysiologinslagar? Det är forfarande kalori in och ut som gäller och detta över en längre period, alltså du blir inte "fet" över en natt.
  Onödig fettinlagring har inte något med när på dygnet man äter.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej! Och tack för kommentaren:)

   Klart det är kalori in och ut. Jag vet inte om texten var klumpigt formulerad eller hur det blev sådant ståhej om detta. De flesta äter sina förbrukade kcal under dagen, så en kvällsmacka är nog helt onödig för de flesta. Dessutom kommer kolhydraterna att påverka blodsockret och insulinet mera än vanligt på kvällen (enligt vad jag läst).

   En annan sak är ju om man tränat på kvällen och behöver kolhydraterna.

   I artikeln "Never eat carbs before bed" av Muscle & fitness april 2007 sidan 126, står det såhär:
   "Once again, it´s about hormones. At night your insulin sensitivity decreases, meaning your body must release more insulin than usual to put any carbohydrates you eat at night to use in the body. And by now you know that higher insulin levels decrease fat-burning and enhance fat storage."

   Jag vet inte hur vetenskaplig denna artikel är, men jag har iaf läst liknande på andra sidor.

   Delete
 4. Äter man kolhyrater på kvällen bryter kroppen ner dessa under natten så man får inte vara rädd för det. Sen kanske man inte bör sätta i sig ½ kilo godis varje kväll men kroppen är smart och anpassar sig!
  En bra måltid på kvällen är som ett mellanmål och innehåller protein, kolhydrater och fett så att kroppens lager inte är helt uttömda på morgonen! :)

  ReplyDelete
 5. Oj då:-) Så förhöjda insulinnivåer gör en fet, eller?
  En studie säger egentligen så mycket, däremot om man tar den samlade vetenskapligalitteraturen inom området och går på sannolikhet, så verkar allt peka på att insulinnivåerna inte styr huruvida man blir fet eller inte.
  Jacob skriver om detta på traningslara.se (Påståendet att insulin gör dig fet är en fet lögn!) och även om "Vetenskap och sannolikhet".
  Läs och återkom;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tror absolut att höga insulinnivåer under en längre tid kan göra dig fet. För det första ökar det fettinlagringen, för det andra så blockerar det fettförbränningen och för det tredje ger det en ökad hunger (+ en massa andra skadliga bieffekter i vår kropp). Det är väl så kroppen fungerar, eller? Annars har jag fått helt fel uppfattning om människans biologi.

   Nu har jag inte läst artikeln du hänvisade till. Men jag ska göra det. Alltid kul med nya synpunkter, så kanske man lär sig ngt nytt :)

   Delete
 6. Det gäller att se hela ekvationen: http://tranastyrka.se/page/10/ (Fysiologins ABC - Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång)
  Denna artikel skriven av samma författare som på traningslara.se.
  Läs och lär om man nu får säga så, och var snäll och återkom med synpunkter;-)
  Inspirerande blogg har du hur som helst!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det här var en kille som minst sagt vet hur han ska skriva för att få folk att ändra uppfattning!:D Intressant läsning!
   Men jag måste säga att jag är skeptisk. Det här med att insulin gör dig mätt. Ja, såklart man är mätt och belåten efter en måltid. Men har du proppat i dig massor med kolhydrater kommer blodsockret att sjunka lika hastigt som det steg. Och då blir du hungrig. Du hålls längre mätt om du äter en måltid med mer protein, lite fett och lite kolhydrater.

   Det verkar som att det enda han vill är att smutskasta LCHF och han jämför endast fett och kolhydrater. Skulle ha varit intressant om han jämfört en kost som innehåller mycket protein, lite fett, lite kolhydrater med en kost som innehåller mycket kolhydrater, lite protein och lite fett.

   Och nej, klart man inte går upp i vikt om man ligger på kaloriunderskott. Men om du med kolhydrater ska ligga på kaloriunderskott får du nog gå hungrig hela dieten. Så tycker åtm. jag av mina egna erfarenheter. Han har många bra synpunkter och det verkar som att han är påläst, så ngt lärde jag mig nog:)

   LCHF är en diet som är alldeles för radikal också för min smak, men jag tycker också detta med att uppmuntra till massor av kolhydrater låter radikalt åt andra hållet. Det är nog bäst att hålla sig i mitten. Lagom är alltid bäst. Dessutom tror jag att det varierar från person till person hur mycket kolhydrater, proteiner och fetter man behöver. Vi har olika blodgrupper och metabolismen varierar.

   Man gör det som fungerar bäst för sin kropp. Jag märker en stor skillnad på min kropp när jag skär ner på kolhydraterna. Jag känner mig inte lika svullen, kroppen tajtar till och sötsuget försvinner. Jag skulle aldrig utelämna kolhydrater helt, men under diet fungerar de bara som bränsle och inget annat för mig.

   Tack för artiklarna. Jag ska läsa dem lite mera ingående och se om jag hittar ngt intressant. Kul med nya tankar:)

   Delete
 7. Eftersom många får ett sug efter kolhydrater som chips, godis och andra onyttigheter på kvällen och då ofta får i sig för mycket kalorier tycker jag det är helt rätt att rekommendera att hellre äta något proteinrikt som kesella, keso osv som mättar bra och ger proteiner. De flesta som läser denna blogg hör vad jag tror inte till kategorin fitnesstävlande eller bodybuildare utan vanliga motionärer som vill lära sig att äta sund och hålla sig i form så att haka upp sig på såna här små detaljer tycker jag är onödigt. Kalori in och kalori ut är vi väl alla överrens om men för någon som inte räknar kalorier kan det vara lätt hänt att smörgåsarna, chipspåsen, myslin eller smågodiset på kvällen ger mera kalorier än om de valde något proteinrikt.

  "Kolhydrater på kvällen KAN leda till onödig fettinlagring" är inte samma sak som "du blir fet av kolhydrater". Och den som skrev något om att ange en källa - på en privat blogg tycker ja absolut inte man behöver en källa. Eftersom det är Saras blogg är det ju Saras synpunkter vi gärna vill höra, hon behöver inte leta efter en källa till varje inlägg. Tror man inte på det finns det ju andra bloggar att läsa. Det finns de som talare FÖR kolhydrater på kvällen och de som talar EMOT, så att börja debattera om det blir en evigheter lång debatt som helt säkert dessutom avskräcker de flesta nybörjare inom träning som läser denna blogg. För de så gärna vill forsätta debattera finns det redan 100 debattforum om precis detta ämne.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du har rätt till din åsikt= sant
   Du bestämmer vad och hur saker skall diskuteras här= falskt

   Att länka vidare ger de intresserade en chans att göra en bedömmning själva, och ibland kräver vissa ämnen en höjning av kunskapsnivån.
   Detta ses som något positivt!
   Sara skriver att hon är skeptisk, och det ska man vara! Men detta skall inte vara något hinder för att fortsätta utvecklas.

   När jag är skeptisk, vilket jag ofta är, kollar jag upp referenserna och själv försköker göra en bedömmning av den vetenskapligalitteraturen.

   Peace då rå:-)

   Delete
  2. Anonym 1: Du tänker precis som jag tänkte när jag skrev texten. Tack för det! Känns bra att någon förstod iaf:)

   Anonym 2: Det är på det här sättet man lär sig nya saker, så det var bara trevligt med en liten debatt. Peace!;)

   Delete
 8. Bra debatt. Det var exakt denna debatt jag var ute efter när jag skrev inlägget:

  "Kroppesvikten (och därigenom fett%) styrs av förbrukning och intaget av kcal. Har väldigt svårt att tro att en måltid kolhydrater före man går och sover skulle påverka fett%. Isf är väll måltidens påverkan högst minimal..?

  Finns det några vettiga källor på det, skulle vara intressant."

  Behövde inte själv precisera mej mera då andra anonyma gjorde det riktigt bra. Grejen är att det finns sjukt mycket och hemska missförstånd mellan vad fett förbränning/ viktnedgång/ nergång i fett% är. Kan man reglerna om KCAL+ OCH KCAL- kan man redan sjukt mycket mer än många inom hur man formar sin kropp.

  Där skulle du ha nått att utreda i ett inlägg i bloggen :)

  ReplyDelete
 9. En sak ännu. Pauluns fakta skulle jag sedan alltid vara lite kritisk till då jag läser den. Ja han har fin utbildning etc, men inom styrketränings forum så kritiseras han rätt ofta.

  /Anonym 1

  ReplyDelete
 10. Hej Sara!
  Fin blogg du har! Jag har en liten fråga eftersom proteinpulver är en ganska ny grej för mej. Använder nu hera80 efter träning och ibland som mellannmål, men funderar att jag skulle borda köpa något kasein proteinpulver till mellanmål/kvällsmål istället. Vad tror du om prode90? Är hera80 och prode90 en bra kombination? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej och tack för din kommentar!:)
   Kaseinprotein är perfekt till natten och mellanmål. Jag är dock ingen specialist på mproteinmärken så jag kan inte säga om det är en bra produkt. Men säkert går det att kombinera!:)

   Delete
 11. Kom in på sidan av en slump men stannade kvar och läste lite.

  Är en som försöker gå ner i vikt och tränar så gott jag kan. Försöker verkligen vara nyttig men det är inte lätt när man hela tiden får höra kesella, keso, kvarg och proteindrinkar. Det står mig upp i halsen! Jag blir illamående bara jag tänker på dem och det gäller oavsett tillbehör. Är definitivt ingen anhängare av dem som säger att man kan blanda proteindrinkarna tjockare eller frysa in dem så att de blir som "glass" - de blir tyvärr inte godare för det!

  Såå... har ni några andra tips på proteinkällor? Tänker mig då som mellanmål eller inför natten.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   För tillfället håller jag också mjölkprodukterna lågt och som tur finns det andra mellanmål att äta. Jag brukar äta t.ex nötter, ägg, kalkonpålägg. Jag äter även proteinbars och dricker proteinshakes men det kan man ju skippa:)

   Delete
 12. Hej Sara,

  Om mitt pass börjar 17.30 piloxing , kan ja ta en proteinshake 16.30 eller ?

  Och är det bra annan träning?

  Med vänlig hälsning, rebeca

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej! ja det kan du, men om jag var du skulle jag äta något med kolhydrater också så att du orkar ta ut allt under passet.

   Ha de bra!:)

   Delete