Archive

Thursday, September 13, 2012

Varför L-Glutamin?

Kommentar: Skulle vara intressant att höra motiveringen till att du använder glutamin? På styrketränings forum är det ett väldigt sågat kosttillskott.

Svar: L-Glutamin är en utav de icke essentiella aminosyrorna, vilket innebär att kroppen till stor del kan producera den själv, men vid kroppsliga påfrestningar så som feber, sjukdom eller hårdträning kan kroppen inte alltid tillgodose behovet av aminosyran. Efter en hård fysisk träning försvagas immunsystemet avsevärt. Ett tillskott av glutamin sägs förbättra immunförsvaret och påskynda återhämtningen. Jag som under den senaste tiden varit mycket sjuk och då ofta i samband med hård träning vill nu testa detta kosttillskott för att se om det har någon positiv inverkan på framför allt mitt immunförsvar men också överlag på träningen. En del menar att detta endast är placebo, men innan jag uttalar mig om detta vill jag såklart testa det i praktiken och få en egen uppfattning om effekterna.

Jag använder L-Glutamine från Star Nutrition
Om någon har erfarenhet av L-Glutamine får ni gärna dela med er av era åsikter.

9 comments:

 1. Jag använder det inte själv (än) men en bekant som ständigt var förkyld innan har inte snörvlat eller hostat en enda gång sedan hon började använda glutamin. Så jag tror nog det funkar, faktiskt, och funderar på att börja med det själv.

  ReplyDelete
 2. Har själv testat kosttillskottet av samma märke nu i 4 veckor. Har inte märkt av någon effekt ännu iaf. Skall nu öka på doseringen till över 20gram per dag och se om det går någon märkbar effekt.

  ReplyDelete
 3. Tack :) Kom på att jag har en påse L-glutamin hemma och jag gjorde en sökning på internet för att se om det på något sätt påverkar lederna. Tydligen ska vara väldigt bra för att återhämta lederna. så jag testar det utöver glukosamin, msm, omega3 och d-vitamin, för att rehabilitera mina leder. /Fredrik

  ReplyDelete
 4. Tack för att ni delade med er!:)

  ReplyDelete
 5. L-glutamin påverkar varken kroppsammansättning, styrka,muskeltillväxt eller muskelnedbrytning. Se studierna som länkas i denna forumpost:

  www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=2283265&postcount=3

  En fråga av ren nyfikenhet, har du testat på kreatin någon gång? Varför/varför inte? Är väl det enda rena kosttillskott som har bevisade fördelar när det gäller styrketräning i nuläget! :)

  ReplyDelete
 6. Har använt samma glutaminet och märkt av effekten väldigt bra. Brukar vara sjuk nästan hela tiden men nu har flunssan lyckast hoppa över mig, ännu åtm ;)Återhämtningen är också mycket bättre/Jessica

  ReplyDelete
 7. Jag fick med en påse när jag handlade lite annat så jag har kört det nu några veckor. Det är inget som get någon direkt effekt, men man vet ju inte vad som är effekten av ett tilskott och vad som beror på andra faktorer. Man skulle ju behöva köra exakt samma träning, samma kost, samma vila och samma stressnivå i vardagen och bara göra förändring i tillskott för att kunna mäta om det är någon skillnad. Och den stora utmaningen är att mäta vad som skulle hänt om man inte tagit tillskottet.

  Jag tror man ska gå på känsla. Känns det som om tillskottet ger en fördel ska man fortsätta. Det är helt omöjligt att luta sig mot studier på det här området!

  ReplyDelete
 8. Kan man ta L-glutamin före morgoncardion?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tar alltid L-glutaminet efter morgoncardion. Vet inte vilket som är bättre, men så har jag blivit rekommenderad:)

   Delete